Test: Fitbit Charge 2 utmanas och når toppresultat

Test: Fitbit Charge 2 utmanas och når toppresultat

Under några veckor har jag hårdkört Fitbit Charge 2 då jag har haft den på dag som natt. Jag har följt upp allt från dagligt vattenintag och kalorier, till sömn, löpning, stegräkning och puls. Jag är imponerad, och det är inte för inte som Fitbit har blivit så välkänd som den bästa hälso-kompanjonen på marknaden.

Fitbit Charge 2 är en av deras nyaste modeller, men givet av vad jag läst mig till så har de äldre modellerna ändå många av basfunktionerna som används varje dag. Men, så klart, alla  mynt har en baksida och så även Fitbit, och jag har försökt belysa de som jag stört mig mest på.

Anledningen till att jag sökte efter något mer än mina Jabra Sport Pulse hörlurar som mäter puls när jag springer, var för att följa upp fler saker som angår min hälsa. Som tex sömn, kalorier in och ut samt vilopuls och puls över hela dagen och natten. Jag var ute efter en mer komplett bild över mig själv dygnet runt, i alla de vanor och ovanor som jag har samt i alla situationer och beteenden. Inte för att jag måste ändra på något eller allt, utan för att göra mig lite mer upplyst så att jag kan ta mer aktiva val kring  min hälsa i vardagen. Här har Fitbit, Fitbit appen och Fitbit Charge 2 verkligen lyckats, och nedan sammanfattning bygger på mina upplevelser av det som jag älskade och det som för mig fortfarande behöver mer omtanke framöver av Fitbit-teamet.

Själv har jag en svart Charge 2 som genomgick testerna, men det finns förstås flera olika färger. Det finns också olika storlekar på handledsbanden där jag själv hade modell Large. Det finns Small, Large och XL. Vill du lyxa till det lite extra så kan du få en i färgen Lavendel med “Rose Gold” eller en helsvart så kallad “Gunmetal”, men då får du förstås betala en premium. En normal Fitbit Charge 2 kostar i handeln ca 1600 kr.

Enkel att använda med sidoknapp och tydlig display

Det är mycket debatt här på nätet om just sidoknappens vara eller inte vara, den i kombination med en större display är de stora skillnaderna i design och utformning mellan Fitbit Charge 2 och Fitbit Alta HR. MEN jag älskar sidoknappen! Jag är inte en människa som gillar att gå runt och slå på displayen när jag vill tvinga fram ett livstecken eller se någon data.

Det som talar för det positiva för er som kanske klarar er utan knapp men ändå inte vill slå på displayen, är att det finns en inbyggd funktioner så när du gör armrörelse för att titta på Fitbiten så tänds skärmen automatiskt (funktionen kallas för “Quick View”). Det är smart förstås, och gör att jag använder knappen mindre, men om du ska bläddra i menyn för att se något annat än det som är på startvyn så måste du slå på displayen för att byta vy. Man känner ju sig rätt dum faktiskt när man sitter där och slår på diplayen, som jag också stundvis inte tycker heller reagerar när jag slår till den vilket då driver mig att slå ännu hårdare och tydligare. Och ja, får mig att känna mig ännu mer dummare… Tror att du förstår var jag står i “kampen om sidoknappen” i Fitbit-världen, jag är på knappen sida!

Menyerna i Charge 2 är tydliga och enkla att ta till sig. Du förstår direkt vad symboler betyder, och då den relativt breda displayen (för att vara ett aktivitetsband) tillåter så finns det även hjälptexter som rullar. Det är ju extra bra med en bredare display när du använder notiser, dvs funktionen som gör att när du får samtal eller meddelanden, kan få Charge 2 att vibrera och visa upp tex delar av meddelandena du får.

Om det är något jag vill skicka med till Fitbit-teamet så är det höjden, den är precis 1-2 mm för hög enligt mina precisa mått. Det gör inte att du känner att den är för klumpig när du tex går i t-shirt eller med en huvtröja på dig, men det blir extremt tight när du använder skjorta. Jämfört med en vanlig klocka tex så kommer den under skjortärmen på handleden, men när jag använder skjorta och Charge 2 så måste jag sätta upp den högre upp på armen (kanske 10 cm upp) för att kunna ha skjortärmen stängd med knapp. Det gör förstås att själva Charge 2 enhetens meny och sidoknapp blir otillgänglig tills att jag är skjortlös igen.

Att Charge 2 är bredare i utformningen än tex Alta HR, gör i alla fall mig ingenting. Jag vet ju att det är priset jag får betala för att också få en bredare display, men höjden vill jag gärna få kapade några millimeter.

Håller koll på löpningen men med dålig röstfeedback

Med Fitbit Charge 2 är det enkelt att hålla koll på alla aktiviteter, för även om du själv inte meddelar Fitbiten att du tex tar en längre promenad eller tar en löptur så känner den automatiskt av detta själv. Funktionen kallas “Smarttrack” och som standard känner den av en aktivitet som pågått minst i 15 minuter, så en kortare promenad kommer tex inte att kännas av som en aktivitet. Men Fitbiten kommer alltid hålla koll på steg och förbränning av kalorier, oavsett hur kort eller långt, eller hur länge du rör dig. Ett stort plus i kanten för Smarttrack.

Dock om du tänker ta en längre löptur och vill samtidigt ha visuell feedback i displayen på din Fitbit, så måste du sätta igång aktiviteten manuellt på Fitbiten. Smarttrack fungerar bara i bakgrunden med automatiskt avkänning av aktivitet, men den kommer inte  att starta igång en aktivitet som syns i Fitbiten. På Charge 2 använder du därför sidoknappen, trycker dig fram till tex “Run” och håller in knappen för att starta igång aktiviteten. Då får du i realtid hela tiden se tex hur långt du sprunget, under hur lång tid du sprunget och din hastighet (nuvarande pace och snitt-pace). När du startar aktiviteten via knappen på din Charge 2, så används även funktionen “Connected GPS” om du har mobilen med dig. Då kan du få en mer detaljrik statistik likt i tex Runkeeper, i Fitbit-appen efter löpturen med en karta över din rutt. Det sägs också att ju mer du använder Connected GPS, desto bättre kan Fitbit beräknadditt tempo nästa gång du springer även om du gör det då utan att du har telefonen med dig.

Det finns även en intervalltimer för högintensiv träning som funkar utmärkt för tex cirkelträning eller just intervallträning. Dock är det ingen funktion som jag testat, men du kan alltså anpassa längd på aktiviteten, viloperioder och antalet intervall i Fitbit-appen.

Gällande just löpträningsstödet, så är mestadels en sak som jag stör mig mest på och det är röstfeedbacken via Fitbit-appen. För  om du vill gå all-in och använda Fitbiten som ett substitut för tex Runkeeper, så behöver du starta din löprunda via Fitbit-appen (alltså inte via sidoknappen på Charge 2 eller via Smarttrack-avkänningen). Då får du en röst som meddelar tex tempo men den är riktigt dålig. Jag har ju allt på svenska så rösten, som är en datorröst, får inte ihop allt på svenska utan blandar svenska och engelska när det gäller tid och enheterna, men den är också på tok för snabb! När du uppnått kanske 1 km och väntar på lite feedback på hur det gått hittills, och så kommer det en risig datorröst som blandar svenska och engelska, och pratar så fort igenom att du inte varken förstod eller hann med att höra vad som sades. Nä, det är faktiskt riktigt dåligt. Detta enkom gör att jag själv inte kan klara mig utan en annan app för denna röstfeedback medan jag springer.

Total sömn nedbruten i olika sömnfaser ger bra överblick

Här är den delen jag längtade efter extra mycket, och den var precis så bra som jag önskade. Förutom att du får en automatiskt mätning (som jag också tycker verkar helt korrekt) både när du lägger dig och sedan när du vaknar, så delar den även in hela natteperioden i olika normalfaser:

  • Awake
  • REM (fasen närmast efter Awake då du också gör allt intensivt drömmande)
  • Light
  • Deep

Alla har viss Awake tid, så det i sig är inget fel i mätningen eller så. Det blir att man då och då vaknar till, och sedan somnar  om. Då känner  Fitbiten av det. Inne i appen sedan får du statstik som på bilden, där du förutom grafen också får en procentuell fördelning över hur du befann dig i olika faser jämfört med ett 30 dagars snitt för dig eller jämfört med ett benchmark mot andra. Så med hjälp av tex benchmark kan man se hur man själv ligger till i sina faser mot alla andra människor i ditt åldersspann. Och de gör det verkligen enkelt, snyggt och intuitivt i appen.

För att förstå ännu mer av din sömn, dina faser och hur faserna fungerar så kan du läsa på Fitbits hjälpsidor. Jag är faktiskt positivit överraskad av just hur pedagogiska och tydliga hjälpsidorna var, annars brukar de vara rätt tråkigt och stela men när jag själv läste om sömnen kopplat till när jag såg mina egna grafer så kändes det väldigt informativt och to the point. Nu sitter jag väl inte och stirrar på dessa dagarna i ända, men ibland vaknar jag och känner mig antingen utsövd eller inte och då hjälper det till lite att få mer kött på benen för att kanske kunna i förlängningen ändra några vanor om jag hamnar i en dålig spiral. Du kan ju även gå in i en annan vy i appen för att samtidigt se din puls under natten för att också cross-jämföra dina sömnmönster.

Fitbit-appen samlar all information på samma ställe

Nu ska väl inte mitt test egentligen handla om Fitbiten-appen, som i sig är riktigt bra men jag tänkte ändå lämna några ord och bilder efter mig. Det är totalt sett en bra app som samlar all din information både i en dashboard med olika widgets, men som också är klickbara för att snabbt nå mer detaljerad information.

Jag  har i mitt test försökt att trigga och nyttja så många  funktioner som möjligt, och tänker inte visa exakt alla men här är hur det ser ut när du vill kika på din puls över tid (mäts med funktionen “PurePulse”). Du ser en graf över din vilopuls, som sedan kan brytas ned i uppmätt puls över tid. Man ser också lite färgglada grafer som visar när du är i olika pulsfaser som tex Fat burn, Peak osv. Du får även ut en liggande visuell graf som visar något som heter Cardio Fitness Score, den visar en så kallad beräknad VO2 Max och ger en Cardio Fitness Level som kan säga att du är “Very good for men your age” (tack, tack).  Det som jag tycker är det viktiga och som din Charge 2 hjälper dig med att samla in, är just din vilopuls sett över tid. Det är den som hjälper dig att förstå och synliggöra hur din kropp reagerar i olika situationer och när du blir stressad. Det är inte bra med en alltlid hög vilopuls. Som stöd för att aktivt få ned pulsen är en funktion som heter “Relax”. Det är en snabb “2 minutare” som du kan trycka igång på Charge 2 från menyn som sedan guidar dig igenom en andningssession. Den vibrerar när du ska andas ut och andas in. Det går snabbt och enkelt, och du kan göra det när som helst under tex en stressig arbetsdag, för att komma ned i varv några notch. Det finns tyvärr ingen inbyggd HRV-stöd annars i själva Charge 2 eller i Fitbit-appen vilket är något kanske som jag saknar. Hint  hint, ytterliggare något för Fitbit-teamet att ta med sig om de inte redan jobbar på det.

Tekniken i Fitbit Charge 2

Jag har ovan nämt en del flashiga namn på funktioner i Charge 2, och däribland “PurePulse”. Jag tänkte förklara lite mer kring tekniken bakom pulsmätningen “PurePulse” då den ändå är en väldigt viktig och central funktion i Fitbiten.

Fitbit Charge 2 är utrustad med samma optiska pulsmätningsteknologi som även finns  i modellerna Fitbit Charge HR, Fitbit Surge och Fitbit Blaze. Det är också så att Fitbits “PurePulse” är den enda pulsmätningsteknologin som ger en automatisk, fortlöpande handledsbaserad mätning. Den är designad speciellt för att just mäta pulsen över hela dagen och inte bara över en enstaka aktivitet som stöds i många andra liknande enheter. Kvaliteten på mätningen är densamma som bröstbandsmodeller men utan obekvämheten som följer med dem.

Tekniken fungerar som så att det finns 2 st LED-lampor som sitter mot din handled, det är sensorerna som sköter mätningen. När ditt hjärta slår, så expanderar och kontraherar kapillärerna baserat på hur blodvolymen förändras. Sensorerna på Charge 2 reflekterar sina strålar ned på din hud för att mäta hur blodvolymen förändras, och med finjusterade algoritmer mäter de då exakt och kontinuerligt din puls. Allteftersom din kondition blir bättre, så blir också ditt hjärta effektivare i den bemärkelse att den kan pumpa ut mer blod och syre till dina muskler i varje slag.

Några sammanfattande ord

Sammanfattningsvis är jag  väldigt nöjd med min Charge 2, den sitter som  en smäck på handleden och jag tänker inte så mycket på den längre. Den bara känns naturlig där den sitter, lika naturligt som det känns när jag springer eller sedan förväntar mig all statistik och data som finns tillgänglig all the time i Fitbit-appen.

För er som aldrig använt en Fitbit så kan jag med varm hand rekommendera den, men det finns fler modeller än Charge 2 så gå in på Fitbits hemsida eller läs andra recensioner för att få en full bild av alla modeller som finns på marknaden. Jag vill också slå ett ett slag för Fitbits kompanjon-app som är integrerad med Fitbit-appen, Fitstar. Det är en träningsapp som du antingen kan köra några av passen gratis med coacher och filmer, eller betala för en prenumeration. Då får du tillgång till en massa olika träningsprogram. Men jag har inte köpt någon prenumeration utan bara kört gratis passen där min favorit är 7 minute workout passet, och så fort passet är slutför så skickas all data över till Fitbit-appen med förbrukade kalorier.

Så Fitstar är en bra kompanjon om man vill få ut mer av sin träning än bara köra själv i spåret tex. Men sådana här integrationer mellan appar är inte alltid 100%, och så även när det kommer till Fitbit och hur den funkar med andra appar. Jag har undersökt likt under tiden jag har löpt och kan ge några ord om det. För det första funkar det inte alls bra med Runkeeper, även om det finns en “connection” du kan göra via ditt Fitbit-konto online. Gör du denna connection så kommer viss Fitbit-data att skickas till Runkeeper som tex dina steg du tagit idag, men inget kommer att visas i Runkeepers app utan bara på din konto-sida online för Runkeeper (där man väl typ aldrig är…). Så, rätt usel integration däremellan men samtidigt är det inte Fitbits fel vad jag kan utläsa på nätet. I övrigt spelar Fitbit väl om du samtidigt kör andra appar parallellt som tex att du kör Runkeeper parallellt. Personligen kör jag  Strava som träningscommunity och där finns en välfungerande intergration mellan Fitbit och Strava.

Slutligen kan jag säga att jag hade höga förväntningar på Charge 2 efter att vänner och bekanta köp Fitbits och varit eld och lågor. Och i alla fall mina förväntningar infriades och på vissa håll överträffades. Ser tex just nu att min puls hoppat upp en 10 beats bara av min excitment över att skriva detta inlägg så det är dags att köra en Relax när jag tryckt på publicera-knappen!

Alla bilder och screenshots


  • Användarvänlig
  • Prisvärd
  • Hårdvara
  • Display
  • Prestanda
4.6

Sammanfattning

En komplett hälso-kompanjon med många användbara funktioner som både presenteras bra i Fitbit-appen så väl som på displayen på Charge 2, och funktioner som är lätta att använda. Jag rekommenderar absolut Fitbit Charge 2 till andra likt mig själv, som vill få ett övertag på min dagliga hälsouppföljning. Men det finns flera olika Fitbit-modeller att välja mellan, så säkerställ att du hittar en som passar just dig.

One thought on “Test: Fitbit Charge 2 utmanas och når toppresultat

  1. Sami Blick

    Hej.
    Har köpt en aktivitetsklocka till mig, Garmin Forerunner 235 och en Fitbit Charge 2 till min sambo.
    Vi håller igång med olika träningsaktiviteter 2-4 ggr/veckan. Båda ser ut att funka bra i aktivitet men sedan kommer man till sovläget. Jag tycker att jag sover dåligt så det kändes bra att ha koll på sin sömn. Då jag inte visste hur bra den funkade så lånade jag sambons också. Alltså en klocka på var arm. Och inget stämde. Garmin visade 4,21 tim i djup sömn och Fitbit visade 1,14 tim. Samma natt och person. :) Prova själv.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.