Svenska IoT-företaget MiniFinder har något spännande på gång med sina GPS-spårsändare

Svenska IoT-företaget MiniFinder har något spännande på gång med sina GPS-spårsändare

Betalt samarbete med MiniFinder, inlägget innehåller annonslänkar.

Sverige är full av innovationskraft, det har vi sett från skapandet av flera stora globala bolag som förändrats sin nisch och industri för alltid. Därför är det extra spännande när jag får chansen att testa produkter från just svenska bolag och se vad de har på gång. För ett tag sedan hördes sig svenska IoT-bolaget MiniFinder av sig och undrade om jag kunde ta en kik på två av deras produkter, MiniFinder Zepto samt MiniFinder Pico Lite och självklart var jag inte sen att tacka ja! Jag vill direkt notera att bolaget har flera andra produkter anpassade för olika behov för hem och företag så vill du se fler än de jag beskriver lite noggrannare nedan så kan ni ta en kik på deras hemsida. De har även olika tjänster kopplade till produkterna som skapar mervärde mot en kostnad.

Vad är MiniFinder?

Som rubriken på inlägget hintar om så är MiniFinder ett svenskt bolag drivet av data som genereras från olika GPS trackers & spårsändare. Därför är det sunt att säga att bolaget verkar inom nischen för IoT (Internet of things). Deras produkter och omkringliggande tjänster kan användas för flera olika områden allt från vård och omsorg och säkerhet, till att ha koll på fordon och dina husdjur.

MiniFinder Pico Lite och Zepto – vad följer med i boxarna?

En vanlig fråga är förstås vad får jag med när jag köper produkterna, så några bilder och kommentarer om det. För MiniFinder Pico Lite får du utöver produkter också med en laddkontakt, laddkabel för USB-B samt en laddstation. Här laddar du din Pico Lite genom att bara stoppa ned den i laddaren med jämna mellanrum. Pico Lite kommer också redan med ett inbyggt

När det gäller MiniFinder Zepto så behöver den ingen laddare så därav behövs inget annat än själva produkten. Du får med instruktioner kring hur du installerar den i din bil där den kopplas in direkt i OBD-uttaget (On-Board-Diagnostics) och får sin ström därifrån för att fungera. Att du kopplar in denna i ditt OBD-uttag är inget som förstör eller direkt påverkar din bil utan den läser av data från din bil och skickar denna information sedan till MiniFinders servrar så att den sedan visas i appen för ditt konto.

MiniFinder Pico Lite

Produkten Pico Lite har jag testat i min vardag under en längre tid, det är en mindre GPS tracker som fungerar som ett effektivt larm för att spåra och ha koll på dina tillhörigheter. Åker enkelt ned i allt från ryggsäckar till väskor av olika dess slag etc Dock vill jag notera att trots att den är “liten” så finns det andra produkter som är ännu mindre men allt är i slutändan en tradeoff mellan storlek, funktionalitet, batteritid etc. All positionsdata lagras i ett år och du kan via appen styra och hantera enheten. Tex finns det smarta funktioner som hastighetslarm, dvs larm som kan notifiera dig via appen om enheten färdas över en viss hastighet, samt finns även geofence-larm som innebär att du får ett larm om enheten rör sig utanför ett av dig definierat område.

Under mina tester tycker jag produkten funkar utmärkt för sitt syfte även om den kanske ännu är lite för “stor”. Jag är dock säker på att MiniFinder fortsätter att utveckla sin produktstack så det kommer säkert nyare versioner som är lite lättare framåt. För er som redan tittat på deras hemsida kanske också ser att de har en produkt som heter bara MiniFinder Pico och då undrar ni förstås vad som skiljer, och det är larmknappen. Pico-versionen har en fysisk larmknapp som du kan trycka in för att varna/larma om något skulle inträffa som en typ av säkerhetsfunktion. Denna knapp finns inte på Pico Lite, dock har båda tex funktionen “fallarm” som larmar ifall bäraren av enheten skulle råka ut för en fallolycka. Gällande GPS-precision som förstås är ett viktigt område för produkten så tycker jag den är helt ok, nedan kan man se några bilder och som exempel gav den ganska hög noggrannhet ofta även om det ibland blev lite off när den troligen inte hittade en satellit att synka av med. Då skapar den en “genväg” på kartan som ni ser nedan. Samt när den varit stilla och råkar befinna sig på en plats som kanske inte har högst mottagning så kan signalen hoppa runt och då skapa ett virrvarr-mönster som om någon sprungit runt med den i cirklar vilket också syns på bilden nedan. Men sammanfattningsvis på det stora hela funkar den alldeles utmärkt med sin spårning. Jag vill också notera att jag hade önskat att batteritiden skulle varit ännu längre, men man kanske inte kan få allt när man samtidigt vill att produkten ska bli mindre och lättare :)

MiniFinder Zepto och dess elektroniska körjournal

Som nämnt ovan är är Zepto en produkt anpassad för din bil och koppas in direkt i bilens OBD-uttag och sitter helt enkelt där hela tiden när du kör runt med bilen. Den ger dig framförallt en trygghet i att du har koll på själva bilen, var den är hela tiden samt kan ställa in larm när den lämnar/åker in i olika definierade zoner på en karta (geofence). Zepto har en inbyggd GPS samt stöd för så kallat A-GPS (Assisted GPS). Det innebär kort att den via mobilradionätet kan sända ut information för att söka efter specifika satelliter istället för att “söka efter alla” vilket i sin tur leder till kortare svarstider och snabbare funktionalitet.

MiniFinders produkter är inte bara till för att stötta vardagliga situationer och hjälpa till att hålla på koll på saker. En viktig feature är den anpassade körloggen som du enkelt kan få ut när du använder MiniFinder Zepto i bilen.

Körloggen tar data direkt från bilens alla lagrade resor samt känner du att vissa resor ska exkluderas för att de är privata och inte ska med i något utlägg för företaget, så kan du markera som privat så det blir tydligt. Du kan även slå samman olika resor till en och samma resa för att det också ska vara tydligt när väl rapporten tas ut från systemet. För att då få tag i rapporten så kan du antingen få den mailad till dig enligt ett schema du bestämmer i appen, eller så kan du gå in i appen och ladda ned direkt ditt urval som PDF eller excel. Smidigt och enkelt, precis som det ska vara.

När det kommer till själva appen så är det viktigt att veta att körloggen, eller Triplog, är en tjänst som finns i en separat app jämfört med “bas-appen” där du har en översikt över alla dina produkter från MiniFinder (den appen heter förresten Go). Jag är ingen direkt beundrare över att man har olika appar så här även om jag förstår att det kommersiellt för MiniFinder är olika produkter etc, vi som använder produkterna skulle nog helst se att allt är samlat på ett ställe i en app för att göra hela upplevelsen ännu bättre.

Sammanfattning kring MiniFinder

Sammantaget så tycker jag att MiniFinder verkar ha något kul och spännande på gång med både produkter som är anpassade för flera olika situationer i livet där man kan behöva extra stöd och hjälp. Området som jag själv inte berört med mina tester är text hur man kan använda deras produkter gällande att ta hand om ens äldre eller när man vill ha koll på sina husdjur och vart dem befinner sig och så. Är du intresserad av GPS trackers och spårsändare så tycker jag definitivt att du ska ha svenska MiniFinder i åtanke.