Därför bör servermiljö vara avgörande när du väljer webbhotell

Därför bör servermiljö vara avgörande när du väljer webbhotell

Server och servermiljön är viktigare än vad de flesta riktigt förstår för att en hemsida skall kunna leverera jämna höga hastigheter, något som i sin tur är otroligt viktigt för vilken typ av business som helst.

Vid val av webbhotell utgår dock de flesta från vad hosting-planen innehåller, som hur många hemsidor, domäner eller E-postadresser man kan ha, eller om det finns automatisk installation av olika applikationer som WordPress, och så vidare. Ibland ingår upptidsgaranti i planen. Men hur bra webbhotellet egentligen levererar det allra viktigaste är det få som frågar sig då de väljer webbhotell. Kanske de flesta antar att ett webbhotell per automatik levererar bra hastigheter, för idag så går ju internet himla snabbt?

Så är det faktiskt inte. Här finns stora skillnader, på vissa webbhotell kan en avancerad hemsida visas jättesnabbt för den som söker fram den på nätet och klickar på länken till den- Andra webhosts levererar helt enkelt inte det dom ska så att enkel hemsida ibland kan ta tio, tjugo sekunder för att visas och ibland ligga helt nere. Det är få som orkar vänta på en hemsida som är för långsam uppvisar problem. Besökare klickar sig snabbt vidare och har snart glömt bort existensen av den sida som de först försökte klicka på.

En massa olika begrepp förekommer på leverantörernas hemsidor som för den oinvigda mest låter som mystiskt tungomål. Vad är egentligen LiteSpeed, DNS eller PHP? Det är inte att undra på varför de flesta undviker att fördjupa sig för mycket i det tekniska snacket och istället väljer “det som verkar passa.” Men vad är då viktigt att veta om ett webbhotells servrar och vad som egentligen får en hemsida att leverera bra hastigheter? Här är några punkter på vad som egentligen påverkar hastigheter och prestanda.

Geografiskt läge

Om du vänder dig mot svenska besökare eller har svensk marknad i åtanke, välj helst ett webbhotell och en plan där det tydligt specificeras att servrarna är placerade inom Sveriges gränser. Här i Sverige kan man ibland uppleva långsamma hastigheter även från de största internationella webbhotellen som är kända för höga hastigheter. Dessutom är IP-adressen av vikt för SEO eftersom serverns geografiska placering i förhållande till en hemsidas språk är en rankingsignal i Google.

Typ av server

Det säger sig självt att ny teknik ofta kan vara bättre än gammal, eller snarare är det ju i regel så. Flera av de snabbaste av Sveriges bästa webhotell tillhandahåller LiteSpeed-servrar som lämpar sig särskilt bra om man vill ha en snabb WordPress-sajt. Även servern nginx används av några av de snabbaste webbhotellen just här i Sverige. Tidigare var Apache-servrar i regel standard för WordPress-hosting och en äldre typ av servrar finns fortfarande kvar hos några av de klassiska webbhotellen.

Underhåll och uppdateringar

Det är ofta svårt att veta hur bra underhållet för en serverhall egentligen är, men man kan ändå få en rätt så bra idé om hur viktig servermiljön är för en webbhost. Då finns ofta många detaljerade specifikationer om servrarna på webbhotellets hemsida och du kan rätt lätt se om de är stolta över sitt serverarbete genom att läsa om hur de bevakar servrarna, vilken säkerhet de tillhandahåller och övrigt som hur ofta de utför säkerhetskopieringar. Allt detta brukar ge indikationer om att de sköter sig bra.

Hur många hemsidor som trängs på samma server

Normalt sett lägger webbhotellen in desto fler konton på en server ju billigare planen är. Finns där många hemsidor så ökas antalet svar och utrop vilket kan sänka hemsidornas hastighet rejält även om det är ett välrenommerat företag. De bästa webbhotellen har stenkoll på hur många hemsidor som finns där och hur stor plats de tar. Flera webbhotell, även en del av de största, proppar så många konton som möjligt på samma server för att hålla nere sina egna kostnader och struntar i om prestandan sänks. Även på webbhotell som får hyfsat bra betyg för hastigheter kan det därför vara bra att välja ett lite dyrare konto, som ett pro- eller mer avancerat företagskonton eftersom färre dyra konton brukar trängas på samma server. Andra alternativ är en dedikerad server eller VPS som är något mellanting ett delat konto och dedikerad server genom att man hyr ett visst serverutrymme. De som erbjuder VPS brukar också erbjuda ”managed VPS”, eller VPS med underhåll och tillsyn så att man inte behöver sköta det själv.

Övrigt att tänka på för en snabb hemsida:

  • DNS-server kan uppgraderas till exempelvis Cloudflare som även ger dig gratis HTTPS/SSL.
  • Se till att uppdatera PHP i webbhotellet om du inte redan har den mest optimala versionen.
  • Om du har WordPress, se till att ha så lite plug-in som möjligt, håll de du har uppdaterade och använd helst ett enkelt, lätt tema.

Om du inte förstår allt ovan och så snart du undrar över något relaterat i artikeln, ta kontakt med ditt webbhotell eller det du planerar att välja. Ett bra webbhotell skall kunna ge dig snabba, tydliga svar och direktsupport om det behövs.