Test: Somfy One är övervakningskameran som håller koll

Test: Somfy One är övervakningskameran som håller koll

Det slog mig häromdagen att jag verkligen är en uppkopplad nörd. Jag gillar ju allt som hamnar inom ramen för framtidens IoT – Internet of Things – där internet är i centrum för alla saker och ting. Det gäller också så klart säkerhetslösningar för hemmet. Jag hittade Somfy för ett litet tag sedan och har testat Somfy One. Jag tycker verkligen att det var ett bra tillskott till hemmet med flera bra funktioner som jag letade efter, som tog min lösning hemma för säkerhet några notch högre.

Jag har valt ut några delar som jag tycker skapar ett tydligt extra värde för mig. Jag vill dock vara tydlig med att jag inte ser denna lösning som en ersättning av andra system, utan som ett kompetent komplement. Säkerhet för mig är ett arbetet efter lager-på-lager-principer, som en lök med många skal. Men absolut, drar larmet igång i Somfy One så är det ingen lek, det är 90 db tjut som hörs!

All-in-one med stöd för mer edge

Absolut är Somfy One en komplett all-in-one lösning med kamera och alarm. Men det fina är faktiskt det extra stödet med kringprodukter du också enkelt kan lägga till. Jag själv la till Intelligent Tag och Key Fob, för att förstärka skyddet mer och göra av/på-larmning smidigare för eventuella gäster. När du installerat kameran med Somfy appen, så kan du där lägga till alla kringprodukterna med några knapptryckningar. Jag måste ärligen erkänna att jag först stod helt villolös, jag fick verkligen inte till installationen av Key Foben och var nära att reklamera den – när jag insåg att jag inte tagit bort flärpen för batteriet… Så ja, glöm inte bort det och det finns förstås en liten flärp för batteriet även i Intelligent Tag.

För Intelligent Tag så satte du fast den vid fönster/dörr och sedan öppnar och stänger för att kalibrera och för Key Fob var det en enkel synk med att hålla inne en av knapparna. Riktigt enkelt för användare, sådant tänk hos tillverkarna älskar jag! Sedan kan du i appen välja att ställa in både vad som ska larmas vid “hellarm” och “halvlarm”, som du tex när du ska lägga dig vill “halvlarma” så kan du säga att den bara ska larma på Intelligent Tag och inte själva kameran. På din Key Fob (och i appen) finns en symbol för “halvlarm” som du då använder. Smart sätt att skapa en flexibilitet i hur du larmar på och av.

Jag har lagt till lite fler bilder nedan på Key Fob och andra tillbehöver som du enkelt kan lägga till via appen och köpa från Somfys hemsida.

Privacy mode lyfter allt en nivå

Min oro för andra lösningar med säkerhetskameror hemma, har verkligen lösts bra av Somfy här. Det är det som kallas Privacy mode. För andra kameror så ser det alltid ut som att de är på och filmar hela tiden, även när alla är hemma eller gäster är på besök. Kan upplevas lite läskigt, står en kamera liksom på hyllan med linsen stirrandes mot dig. Men med Somfys Privacy Mode så kan du stänga ett skydd framför linsen när du är hemma, och vips så försvinner den. Skyddet är helt motoriserat och styrs från appen, och när luckan är stängd ser den bara ut som en snygg högtalare i hyllan. Det gillar jag.

Högupplösta filmer och bilder med möjlighet att köpa till molnlagring

Jag tycker att stödet även för att lagra bilder och filmer är bekvämt och enkelt att starta upp. Några klick och så är du up and running. Jag tog några bilder på mig som en potentiell tjuv som tagit sig in via altandörren och Somfy One i bokhyllan larmar direkt och tar en bild. Den spelar också in en filmsnutt som en sekvens som jag sedan kan spela upp via ett tillgängligt arkiv i appen. Om jag köper till molnlagring för en billig slant så sparas materialet längre annars sparas det bara 10s klipp i totalt 24h med bas/gratistjänsten. Du har alltid gratis notifieringar, SMS och emails.

Här har jag väl något för Somfy att ta vidare till sin utveckling. När larmet går så kommer Somfy One direkt bränna av en bild på “tjuven” och skicka med den i larm-mailet. Det är så klart tacksamt, men den klipper verkligen av en bild alldeles för snabbt, se nedan tex när jag kommer runt hörnet och den drar en bild alldeles för snabbt så jag hinner knappt komma in i bild. Den borde väntat någon sekund till och kanske i sitt standardutförande tagit 2 bilder i larm-mailet.

Dock blir det mycket bättre bilder sedan när det sparas och lagras som du ser nedan. Vill man kolla lite live-film via appen när man tex är på jobbet, så har du även funktionen i Somfy One att nyttja 8x zoom, det är riktigt coolt. Jag har inte sett det i någon annan kamera jag testat eller använt tidigare, toppen.

Funktioner att komma ihåg

Som du läste om ovan så skickade jag en liten hyllning till zoomen, att du kan få en liten förstoring om än med kvalitetsförlust på köpet.

Som du också kan luska ut på bilden ovan så bjuder kameran till lite extra med en fin vidvinkel på 130 grader. Det fångar upp mer av vardagsrummet och jag får möjligheten att smyga in kameran lite där jag vill i bokhyllan nu.

Du kan ställa in Somfy One att känna igen ljudet från ditt brandlarm, och sedan trigga larmet i Somfy One. En brandlarmsdetektering. Smart sätt att koppla ihop den digitala lösningen med den mer “analoga” som finns i många hem fortfarande.

Sedan vill jag slutligen lyfta fram funktionen att tala/lyssna. Du kan alltså både lyssna på ljud i appen, men du kan även prata ut från högtalaren. Så om du ser en tjuv in the making, så kan du bara tokskrika eller nåt via appen och ut i högtalaren. Borde skrämma de flesta, det kan jag lova!

Kolla in produktsidan på Somfy för att se en komplett lista över alla funktioner,

  • Användarvänlig
  • Prisvärd
  • Hårdvara
4.3

Sammanfattning

Somfy One är en relativt liten all-in-one kamera och alarm lösning för ditt hem, men i det lilla finns en omfattande flora av funktioner och kringprodukter som får den att växa. Jag gillar kameran och tycker att den kompletterar mitt andra säkerhetssystem i hemmet bra, den tillför tydliga värden och har några smarta funktioner som jag gillar.

Sending
User Review
4.25 (4 votes)

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.