Rosta dina egna kaffebönor

När vi var på semester och då blanda andra ställen var förbi Göteborg city så köpte jag lite råkaffe. Alltså orostade kaffebönor. Varför inte ta kaffedrickandet till en ny nivå och testa på att rosta sitt eget kaffe, tänkte jag. Och nu sitter jag här i köket med en doft av rostade kaffebönor.

Jag köpte 1/4 kg orostade kaffebönor på Mauritz kaffe. Kaffesorten hette Monsun Malabar. Ett indiskt kaffe med len smak. Jag satte ugnen på 225 grader. Sedan tog jag en långpannan och la ut ett lager kaffebönor, det blev faktiskt precis hela påsen. När ugnen var varm åkte bönorna in, och sedan rostades de i 8 minuter. Då poppade det lite lätt rån ugnen som popcorn och bönorna hade fått en medelbrun färg. Jag tänkte att jag skulle göra en mellanrost och det tror jag att jag lyckades med.

Nu återstår så klart testningen. Det får bli i kväll tror jag. Jag läste lite om förvaring av de rostade bönorna i ett litet häfte och de skulle förvaras i en glasburk med tätförslutande lock. För att inte tappa någon arom så mals inte bönorna förrän precis när de ska tillagas. Jag hade tyvärr ingen glasburk märkte jag så jag kör på en liten plåtburk med tätförslutande lock. Visst ser det härligt ut, och något lyxigare blir det när man bjuder sina vänner och bekanta på kaffe gjort på bönor som du själv rostat eller?

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.