USB 3, USB 3.1, USB 3.2, USB 4 versus USB-A, USB-B, USB-C – Förvirrad? Här får du svar om USB

USB 3, USB 3.1, USB 3.2, USB 4 versus USB-A, USB-B, USB-C – Förvirrad? Här får du svar om USB

Under fler år har det skett en revolution inom portvärlden, kanske inte den mest kraftfulla eller mest politiska (även om det säkert varit laddat i leden även här), så kanske en av de revolutioner som berört väldigt många. Jag talar så klart om vad som hänt inom USB-världen för att koppla ihop alla våra teknikprylar. Beteckningarna är många och olika, och jag tänkte reda ut dem en gång för alla så att du med en enad bild kan läsa artiklar utan att bli mer förvirrad än du kanske redan var. Ena stunden läser du något om en pryl med stöd för “USB-C”, för att i nästa läsa om den fantastiska hastigheten du kan få med “USB 3.2” osv. Störande, irriterande och frustrerande – men en unik möjlighet för mig som teknikbloggare att tillföra värde till omvärlden.

En översiktlig bild jag hittade på olika äldre USB-typer

Skillnaden mellan att beteckna USB med en bokstav eller med en siffra är om det gäller USB-typen eller USB-tekniken. Det som gjort det förvirrande är att båda delarna har utvecklats och förändrats över de senaste åren parallellt, även om det nu nyligen tagits några stora kliv på USB-tekniken i och med lanseringen av tekniken USB 4.0 nu i mars 2019. Nedan bild ger en bra överblick över samspelet mellan typ och teknik över tid för USB.

Nu i mars 2019 lanserades även USB 4.0 så låt oss komma till det lite senare. Ett kort steg tillbaka och vi påminner oss om att USB betyder “Universal Serial Bus” och lanserades 1996 med samma syfte som det fortfarande har idag – att koppla ihop datorn med olika typer av prylar. Idag har formatet också fått ett bredare användningsområde och används inte längre bara för att koppla ihop en dator med en pryl utan även för att tex tillåta en laddningssladd kopplas ihop med en strömladdare.

USB-tekniken som beskrivs med siffror som tex USB 1.0 och USB 2.0 etc är förenklat kopplat till tekniken som möjliggöra så hög dataöverföringshastighet som möjligt. Då USB är tillför att koppla ihop saker och ting med varandra så är hela existensberättigandet för USB att föra över datamängder. Ju snabbare hastighet tekniken kan möjliggöra, desto bredare blir användningsområdet och därmed utöka möjliga tillämpningar framåt. Som ni ser på bilden ovan så har det gått hisnande snabbt senaste åren då vi tagit oss från hastighet på 5 Gbit/s under 2011 till nu i mars och USB 4.0 som ska kunna leverera 40 Gbit/s (alltså dubbelt så snabbt som USB 3.2 som lanserades 2017). Galet, eller hur?

Bild / Credit: Sparkfun

Det tar oss till USB beteckningen med bokstaven, det har inte alls direkt med tekniken att göra utan med formatet och hur den ser ut. Det kallas för USB-typ. Det synliggörs också tydligt med bilderna ovan och den mest “kända” förändringen var i och med lanseringen av USB 3.0 och att uttagen blev blå-markerad för att visa på detta i datorerna. Se närmaste bilden ovan. Den senaste typen har nu inte undgått någon och det är USB-C vilket är en helt rundad typ som för många konkurrerar för laddning av mobiltelefoner med Apples Lightning kabel.

Senaste typen av USB som regerar på marknaden nu, USB-C

Jag hoppas att jag med denna post kunde klargöra och räta ut en hel del frågetecken kring USB, USB-tekniker och USB-typer.