Smarta svenska outsourcingtjänsten Otivr vill lösa Sveriges brist på utvecklare och stötta tillväxten av mer kvinnor till IT-sektorn

Smarta svenska outsourcingtjänsten Otivr vill lösa Sveriges brist på utvecklare och stötta tillväxten av mer kvinnor till IT-sektorn

Jag har själv en bakgrund från IT inom detaljhandeln och det ligger mig varm om hjärtat att följa hur olika företag stöttar sina IT-avdelningar. Det är ju där ”all the magic happens” i en värld som denna då digital transformation står högst upp på listan för nästan alla bolag i alla sektorer. Jag tänkte med denna artikel sprida lite ljus på nuläget och ta del lite av samhällsdebatten. Att det råder brist på programmerare i Sverige och Norden har inte förbigått någon och enligt en rapport jag snappat upp bedömer man att det kommer finnas ett underskott på hela 70 000 personer med IT-relaterad kompetens till år 2022. Det är galet när jag själv kommer ihåg hur många som pushades in i IT och som utvecklare när jag gick ut gymnasiet i början på 2000-talet.

I Sverige råder det alltså en allmän brist på systemutvecklare och programmerare, till stor del på grund av den våg av digitalisering och automatisering som sköljt över i stort sett alla samhällsfunktioner. Särskilt stort är behovet inom systemutveckling där de kompetenser som starkast efterfrågas är Java, .NET/C#, JavaScript och HTML5. Kanske ”kokojumbo” för många av er som inte själva är utvecklare men se det som kompetenser som oftast är viktigast för att fixa till system relaterade till att sälja saker via e-handel eller förbättra grundflöden för hur större företag drivs.

Jag läste om företaget Otivr som vill lösa Sveriges kodarproblem. Företaget har sedan två år försett många svenska bolag med kompetens inom webbutveckling, apputveckling och e-handel tack vare den betydande leveranskapacitet av förkvalificerade utvecklare som bolaget besitter. De jobbar inte med frilansare utan bara med större leverantörer, vilket stärker kvalitetssäkringen och också möjliggör en uppskalning för de kunder som har större och mer komplexa behov. Detta matchat med svensk projektledning och support gör att kvaliteten i leveranserna har varit hög och det eventuella gapet i kultur och kommunikation har lyckats överbryggas.

Bolaget har också nu i dagarna lanserat en ny rekryteringstjänst. Erfarna konsulter kommer tillhandahållas på plats hos kunderna för att tillgodose den stora efterfrågan. De hanterar hela den administrativa processen med visum, boende och resor och erbjuder dessutom en provanställning för den utvecklare som det svenska företaget väljer att ta hit. Detta görs dessutom kostnadseffektivt så att kunden i slutändan tjänar på affären. Smart tjänst som jag vet själv inte är helt enkel att bygga upp på egen hand.

Sverige i allmänhet och den digitala sektorn i synnerhet är, och kommer fortsatt att vara, beroende av kompetensinvandring för att vara fortsatt internationellt konkurrenskraftiga. Otivr vill spela en nyckelroll i att hjälpa svenska företag att bli bättre på att tillgodogöra sig den prisvärda och högkvalitativa utländska IT-kompetensen genom ett digitalt och säkert förfarande.

Otivr valde Indien som sin leverantörsmarknad för att det är ett attraktivt land att rekrytera från eftersom indierna är duktiga på engelska och samtidigt har landet många högutbildade inom IT-sektorn där svenska företag har svårt att hitta personal.

En annan viktig faktor till att Otivr valde just Indien är att det finns ett positivt skifte där med fler kvinnliga ingenjörer som utbildar sig och redan nu har Otivr en omfattande pool av utvecklare som är kvinnor. I Sverige är bara 20 procent av de anställda inom IT-sektorn kvinnor och de blir bara färre. Otivr ser en god möjlighet att kunna bidra till större mångfald inom den svenska IT-sektorn genom att leverera fler kvinnliga utvecklare från Indien.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.