Självflygande drönare löser medicinfrakt för UNICEF

Självflygande drönare löser medicinfrakt för UNICEF

Här är ett riktigt coolt projekt där både ny teknologi kommer till användning och testas, samtidigt som vi gör stora framsteg för en god sak och världens befolkning. Ett projekt med självflygande drönare har gjort sin premiär-testflygning, med leverans av medicin till en annars otillgänglig plats. Projektet har drivits i samråd med UNICEF. Jag har skrivit tidigare om drönare från Amazon som börjar leverera paket så det är verkligen ett hett tekniskt område nu att nyttja självflygande små flygfrakter.

Bolaget bakom heter Everdrone och du kan följa resan på deras hemsida. I första flygningen så används det humanitära luftrummet i Malawi för att göra leverera paketet. För länder likt Malawi, beläget i Östra Afrika, så kan leverans med drönare vara avgörande för liv och död. Dessa platser som medicin och annat behöver levereras till, är platser som annars är helt otillgängliga mer eller mindre för annan typ av leverans. En fantastisk nyhet för världen!

Inte nog med det, vi ska så klart vara extra stolta som svenskar då företaget Everdrone är från Göteborg. Det som är väldigt speciellt för Everdrone är att tekniken inte är beroende av GPS för navigering. Nästan all annan navigering av självstyrande drönare användare GPS-teknologin. I Everdrones fall, så användare drönaren flera olika typer av visuell navigering. Utrustade med fler olika kameror kan den undvika objekt baserat på kontinuerlig analys av topografin den passerar och ser framför sig. Så även när drönaren tar sig in i regioner där GPS-signalen blir för svag eller försvinner så kan Everdrones drönare fortsätta sin resa.

– Vår vision-teknik, som möjliggör det vi kallar visuell navigation, bygger på en sensorrigg med RGB-kameror och IR-kameror. Kamerorna levererar en 360-graders bild med djupinformation av drönarens omgivning, med en hastighet av upp till 90 bilder per sekund. Datan filtreras i ett antal steg och i slutändan får vi ett system som på ett säkert sätt kan navigera, undvika hinder och tillförlitligt landa med extremt hög precision, säger Maciek Drejak, CTO på Everdrone.

Bild från Everdrone.com. Michael Scheibenreif, UNICEF Office of Innovation; Godfrey Masauli, Globhe; Maciek Drejak, CTO Everdrone; Emil Granberg, Technical Developer Everdrone.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.