Så fungerar blockkedjetekniken – tekniken bakom Bitcoin och framtidens valuta

Så fungerar blockkedjetekniken – tekniken bakom Bitcoin och framtidens valuta

De senaste åren har det varit på tal om en elektronisk valuta, lite av och till. Ofta har det då talats om “Bitcoin” som numera är ett känt namn för de flesta.

Men det är väl också känt att bitcoins inte kommer bli den revolutionerande e-valutan som man först trodde. Däremot kommer tekniken bakom vara desto mer i fokus, den så kallade “blockkedjetekniken”. Så om det är något jag tycker vi alla ska ge cred åt till bitcoins så är det just att de har lyckats synliggöra tekniken blockkedjor som kommer vara en viktig del av samhället om några år.

Vad är då bitcoin och hur funkar blockkedjetekniken?

All sin enkelhet så består bitcoin av en lista (ledger) i en datafil, så kallad “ledger”. Alla datorer i bitcoin-nätverket runt om i hela världen har samma fil med samma lista. I denna lista i datafilen står det hur många bitcoins du har. Bitcoins används för att byta till sig annat av värde, och då genomförs en bitcoin-transaktion genom att ett definierat antal bitcoins byter ägare i listan. Bitcoin representeras inte av något annat material i den “fysiska världen” utan finns endast som en “digital siffra” i listan. Listan uppdateras automatiskt ut i hela nätverkat av alla datorer när transaktionen är genomförd så att alla har samma uppdaterade lista igen.

Det som gör bitcoin speciellt är att just denna lista finns hos alla datorer i hela nätverket, och inte bara hos en entitet liknande en transaktion hos en bank. På din bank så är det bara du som känner till dina transaktioner, men med bitcoin så känner alla till allas transaktioner i hela världen (!).

När en dator får en uppdatering av listan, så vet den att den är “äkta” genom den digitala signaturen från ursprungsägaren. Denna digitala signatur är unik och appliceras genom en matematisk formel och algoritm som gör kopiera eller förfalskning omöjlig. Denna digitala signatur öppnar din “bitcoin-plånbok” som sätter en äkthetsstämpel på transaktionen när det skickas ut i nätverket av datorer. När varje dator, eller nod som det kallas, i nätverket får en uppdatering så uppdaterar den sin lista och skickar vidare uppdateringen till andra noder i nätverket.

Nedan har du också en video som beskriver lite mer i detalj hur bitcoin och underliggande blockkedjetekniken fungerar. Jag tycker den är  täckande och tydlig.

Så det är bitcoin som bygger som sagt på blockkedjetekniken. För att tydliga just blockkedjetekniken så kan det alltså liknas med flera “block” som var för sig innehåller data, är unikt krypterad (“hashad”) och innehåller förra blockets unika kryptering (“hash”). Som i nedan bild tydligt förenklat förklarat.

I exemplet så har du block 1. Den innehåller en set av data. I specifika fallet med bitcoin så är det 1) vem som skickar bitcoins, 2) till vem bitcoins ska till, 3) antal bitcoins. Men tänk att data här kan vara vad som helst. Block 1 har en unik kryptering (hash). Den har också krypteringen för ett tidigare block i kedjan. Så tittar vi på Block 2, så har den också data i blocket. Den har en egen unik krytering i form av en hash, men även tidigare blocks hash – som då är Block 1 i kedjan ovan. Så fort innehållet i ett Block förändras, så ändras dess unika kryptering, hash, så att krypteringen också på det sättet gör det möjligt att spåra förändringen som är gjord.

Detta är blockkedjeteknik där varje unikt block innehållandes data med egen kryptering och tidigare blockskrypteringen, sprider samma data genom hela nätverket av sammanhängande block. På detta sättet får du en unik kedja av innehåll och säkerhet, som är omöjlig att bryta. I fallet med bitcoin ovan för att återkoppla, så kan du tänka dig att varje ny transaktion är ett nytt block som tillförs kedjan av block som redan existerar.

Nedan är ytterliggare en film för dig som vill förstå mer om blockkedjetekniken.

Omslagsbild: strategy+business

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.