Test: Router TP-link Archer C7 AC1750 för trådlöst nätverk

Test: Router TP-link Archer C7 AC1750 för trådlöst nätverk

TP-link-AC1750-3519

Jag var i behov av en ny router hemma som kunde leverera den senaste tekniken, ge bra täckning och samtidigt var prisvärd. Då fann jag denna TP-link AC1750 på Nordicbox, som jag kände passade in på det jag sökte.

Nordicbox var faktiskt okända för mig när jag kom in på sidan, så jag läste på lite och fann att de var nystartade. Både siten och leveransen fungerade toppen, och jag fick varan på 2 dagar så det var snyggt jobbat. De är nischade på tillbehör och reservdelar online för mobiler, surfplattor och datorer men utbudet bjuder på mer som sagt som tex routers.

TP-link-AC1750-3524
TP-link-AC1750-3525

Routern levereras som de flesta idag, det vill säga redo att pluggas in och så är du igång med ditt trådlösa nätverk inom några minuter. Jag skulle dock råda dig att undvika guiden i själva kartongen samt den medföljande mini-discen (vem använder en sådan egentligen idag?) för installation. Det absolut lättaste sättet att konfigurera routern är att ansluta till nätverket som så att säga kom med i routern. Du har lösenordet och namnet på en klisterlapp under själva routern. När du anslutit datorn till nätverket så surfar du till administrationssidan i valfri webbläsare genom att gå till adressen 192.168.0.1 och logga in med det medföljande loginuppgifterna.

TP-Archer-AC1750 - Status page

Användargränssnittet känns enkelt och standard. Det är inte något upp-poppat som många nya router kan ha med massor av bilder (och filmer) på hur du göra olika inställningar. Utan här är det som normalt, en meny till vänster med kategorier och underkategorier, själva inställningarna i mitten med spara-knapp i botten samt hjälp-texter ute till höger. Jag gillar det enkla upplägget och även  om du inte är tekniker så kan du hitta runt, och samtidigt få hjälp med krångliga nätverks-ord.

TP-Archer-AC1750 - Dual Band Selection
TP-Archer-AC1750 - Wireless

TP-link Archer C7 AC1750 är en dual band router, vilket innebär att den har möjlighet att samtidigt dela ut två trådlösa nätverk (enskilt eller samtidigt, du styr själv) där det ena är på 2,4 GHz-bandet och det andra på 5 GHz-bandet.

För varje nätverk kan du också styra vilket namn det ska ha samt vilket inställnings-läge (mode), dvs vilket typ av trådlöst nätverksprotokoll som ska användas. “Nätverksprotokoll” låter ju som ett krångligt ord, och själva protokollen är väldigt tekniska, men se dessa mer som tekniska konfigurationer som gör att man kan komma åt materialet på internet så snabbt och säkert som möjligt.

I TP-link AC1750 så har du flera möjligheter att använda olika protokoll, både det senaste som kallas “ac” men även de äldre “b”, “g” och “n”. I routern tillåts 4 olika “mixed modes” av nätverksprotokoll:

  • 802.11 b/g (2,4 GHz) – “Stödjer äldst prylar”
  • 802.11 b/g/n (2,4 GHz)
  • 802.11 a/n (5 GHz)
  • 802.11 a/n/ac (5 GHz) – “Stödjer nyast prylar”

För att veta vilket nätverksprotokoll som dina prylar stödjer så får du läsa på förpackningen eller söka på informationen på nätet. De lite äldre prylarna stödjer kanske bara “b/g”-protokollet på 2,4 GHz medan de lite nyare prylarna stödjer kanske “n” eller senaste “ac”-standarden på 5 GHz.

Nu kom ju ett begrepp in till, 2,4 och 5 GHz. Det kan enkelt sett förklaras som att de trådlösa signalerna i luften mellan prylarna man har, och routern i detta fall, kan kommunicera på 2 olika frekvenser – som skiljer sig från varandra. Tänk dig att det är som att dela in hela rummet i 2 olika rum, ett 2,4 och ett 5 GHz rum.

Den absolut vanligaste frekvensen där flest trådlösa prylar kommunicerar idag är 2,4 GHz. Här finns det också andra prylar i hemmet som kan skicka ut signalera som “stör” som tex din mikrovågsugn, fastän den inte är nätverksuppkopplad. Givet detta så kan det bli väldigt fullt i “klassrummet” för alla signaler och många kan uppleva sämre kvalitet i slutända på det trådlösa nätverket. På senare tid har det kommer fler och fler prylar som stödjer kommunikation i andra “klassrummet”, 5 GHz” där det inte alls är lika fullt. Det har även kommit protokoll som “ac” som är anpassat för detta klassrum. Med denna router så har du alla möjligheter att använda båda klassrummen, samt mixa olika standarder.

Det negativa är för de mer avancerade användarna, med just dessa “mixed modes” i TP-link AC1750. Det är att du bara har just mixade modes. Om du som exempel hemma bara skulle ha trådlösa enheter som stödjer “n”-standarden så kan du inte ställa in din router att enbart använda denna standarden vilket skulle vara det mest optimala. Utan du måste köra ett mixat mode. Det kan upplevas begränsande, men för mig enbart för de mer avancerade användarna.

TP-Archer-AC1750 - Guest Network Control

En till funktion jag vill lyfta fram  är att enkelt kunna sätta upp ett eget gästnätverk för dina gäster. Det kommer mer och mer säkerhetsfrågor i fokus och här har TP-link AC1750 satt in ett stöd för dig hemma att kunna ha många gäster men inte behöva dela ut ditt egna lösenord till nätverket. Utan du kan schemalagt (!) sätta upp ett nätverk med egen inställning för namn, säkerhet och lösenord. Smart och enkelt att administrera. Du kan också sätta upp gästnätverk både för 2,4 GHz och/eller för 5 GHz.

TP-link-AC1750-3531

Intrycket av själva routern är att den har en snygg design. Jag gillar själva utseendet. Men gällande storleken så tycker jag att den är lite onödigt stor, den kunde varit några cm mindre i både längd och bredd. Samtidigt är de 3 antennerna du skruvar fast på baksidan är gedigna, så kanske har de gjort en större design för att inte enheten ska bli baktung och välta när antennerna sitter på. Själva huvudenheten är ganska plastig, men displayen är tydlig med en specifik lysikon per funktion så att du lätt ser vilken som är igång och inte.

TP-link-AC1750-3528
TP-link-AC1750-3529

Anslutningarna baktill routern är mestadels den normala för en router. Förutom den blå ingången för internet från ditt modem, och de fyra gula där prylar kan kopplas in direkt i routern för att få internet, så har du 2 st USB-ingånger. Här kan du antingen koppla in skrivare eller koppla in externa USB-diskar. Inne på admin-sidan kan du sedan administrera tex din externa disk och se statistik som hur stor volym du har kvar samt hur du kan dela ut disken i nätverket till olika prylar.

Jag rekommenderar med varmt hjärta både Nordicbox som webbshop för reservdelar eller tillbehör till dina mobila enheter, samt även TP-link AC1750 som är en modern router med bra täckning till ett relativt lågt pris. Tummen upp för bägge.

TP-link Archer C7 AC1750
  • Användarvänlig
  • Anpassningsbar
  • Prisvärd
  • Design och hårdvara
  • Display
  • Prestanda
4

Sammanfattning

TP-link AC1750 är en stabil och prisvärd router. Den ger flera moderna funktioner som stöd för senaste “ac”-standarden, du kan ha både ett 2,4 GHz och 5 GHz nätverk igång samt kan du även erbjuda dina gäster ett eget nätverk. Det är enkelt att administrera routern även om du inte är tekniskt lagd. Du får den hem till dörren för ca 1200 kr (vara endast 29 kr i frakt) från Nordicbox.

Sending
User Review
3.13 (23 votes)

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.