Jämförelse av Sonos soundbars – Sonos Beam vs Playbase vs Sonos Playbar

Jämförelse av Sonos soundbars – Sonos Beam vs Playbase vs Sonos Playbar

Under juli släppte Sonos äntligen den efterlängtade soundbaren Sonos Beam. Många hade väntat på att se vad den nya, lite smartare och modernare kompanjonen till Playbase och Playbar kunde åstadkomma – och visst gör den skillnad och adderar värde. Prislappen är radikalt lägre än för sina föregångare så flera har uttryckt en viss undran vad som egentligen skiljer de olika åt funktionsmässigt utöver ålderns höst.

Sonos Beam framför TVn

Vad som är gemensamt är så klart grunden för Sonos hela system, dvs möjligheterna till streaming av musik och multiroom-funktionaliteten. Sonos signatur. Från nyaste Sonos Beam till äldsta Playbar (ca 5 år gammal nu) så finns dessa grundfunktioner med. Även ljudformatsmässigt så får du Dolby Digital 5.1 i alla tre produkterna.

Sonos Beam skiljt från Playbase och Playbar har stöd för voice control, dvs röststyrning. Även om det ännu inte fullt ut blommat ut i Sverige så är det på en intågsresa och fler och fler produkter får röststyrningsstöd. I andra länder som tex USA med tjänster som Amazon och Alexa så beställs allt från mat och kläder, till val av film och musik med röststyrning. Med Sonos Beam kan du alltså koppla ihop med dessa tjänster i de länder de fungerar. Än så länge är varken Google eller Amazon fullt lanserade i Sverige vilket innebär att även funktionen med röststyrning i Sonos Beam blir lite uddlös just nu så se det mer som en framtidssäkring.

Både Sonos Beam och Playbase (men inte den äldsta Playbar) har stöd för Apple AirPlay 2 vilket är en fantastisk funktion. Med den så kan du skapa multiroom med trådlösa högtalare från olika märken. Smart och praktiskt vilket öppnar upp möjligheterna med att skapa smarta lösningar som passar i alla hem.

Gällande inkoppling så förlitar sig både Sonos Playbar och Playbase på optisk överföring av ljudet medan du har mer möjligheter med Beam. Sonos Beam har som standard stöd för HDMI (ARC) även om det också följer med en konverterare till optisk överföring i kartongen. Jag ska inte gå in på djupet men skillnaden är rätt liten, med HDMI ARC får du lite bättre teknisk kompabilitet mellan Beam och din TV gällande tex röststyrning.

Storleksmässigt och designmässigt är de alla tre olika, och tittar vi under huven så har de alla olika setups gällande hur diskanter, bas etc är uppsatt. Men slutsatsen gällande ljudkvaliteten är att de alla levererar en konsistent hög kvalitet på ljudet. Trots att Sonos Beam är minst och (så klart) har minst antal enheter så är det förvånansvärt bra krut i ljudet och en fin balans. Sonos Beam är väl den som är modernast och passar många situationer och rum, medan mest krut får du i de som är större, Sonos Playbase eller Playbar.

Sammanfattningsvis så är Sonos Beam den som passar flest och bäst många situationer, och förstås är det senaste. Playbar passar utmärkt för en väggmonterad TV om du vill gå upp i pris och Playbase passar bäst om TV står på ett stativ. Även om jag själv älskar Beam skulle jag absolut utvärdera Playbar under min TV om rummet är väldigt stort.

Sonos Playbase
Sonos Playbar

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.