Hur fungerar en glassmaskin?

KRUPS Sorbetiere Venise GVS1Jag gillar glass och vet ju att det finns ganska många schyssta glassmaskiner men jag har aldrig riktigt investerat i en. Det känns ju inte så svårt egentligen, så jag tänkte kolla hur en maskin som tex denna från Krups, egentligen fungerar.

Själva maskinen består av en bunke och själva maskinen. Maskinen består av en plastrotor och en liten motor som ska snurra runt plastrotorn. Maskinen har en reglerutrustning som gör att den känner av motstånd och kan stänga av sig själv.

Du stoppar bunken i frysen i god tid innan du ska göra själva glassen. sedan tar du ut den ur frysen och häller i själva glass-smeten. Du sätter ned plastrotorn i smeten och sätter på maskinen. Motorn snurrar runt plastrotorn som rör runt i glassen under tiden som den fryser till och tjocknar pga av den kylda bunken. Glassen behöver röra på sig hela tiden under själva infrysningen. När glassen är tillräckligt hård känner maskinen av detta (efter ca 20-40 min beroende på hur mycket glass du gör) och då stängs maskinen av. Du kan förstås stoppa in glassen du gjort i frysen om du vill för att äta senare, man behöver inte äta allt på en gång!

Fördelarna med en glassmaskin är att du vet vad glassen faktiskt innehåller och att du kan experimentera själva fram något gott. Nackdelarna är att glassbunken måste in i frysen i god tid (dvs spontan-glass finns inte) och att du får ytterligare en maskin till i köket att stuva in någonstans.

Glassmaskinen på bilden är en av de populäraste, kostar runt 400-500 kr och funkar alldeles utmärkt. Den heter KRUPS Sorbetiere Venise GVS1. Transparent lock, 30W, ca 1-1,5 lit glass, 3,8 kg vikt och måtten HxBxD är 215x280x280mm.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.