Halloween-roligt med smarta Philips Hue lampor

Halloween-roligt med smarta Philips Hue lampor

Startkit med Philips Hue med 3 lampor, en fjärrkontroll och en Hue brygga som kopplas enkelt till din router
Min minsting, Ella, i Halloween-utstyrsel

I samband med Halloween i år har jag fixat lite extra roligt här hemma. Jag har adderat ett par riktigt roliga Philips Hue lampor som barnen älskar. Ni vet ju sedan tidigare att jag har en grund till mitt smarta hem med en Google Home Mini där jag kan röststyra redan flera saker. Med Philips Hue och en brygga kopplat till min router så kan jag också styra belysningen. Men extra kul är att Philips Hue har en mjukvara till laptopen, Hue Sync, så att jag kan spela musik och få till mini-disco belysning som “rör” sig i takt till musiken. Hue Sync applikationen “lyssnar” på takten i musiken och skapar ett ljusscript för att matcha musiken som körs.

Mini-disco med Elvira och Ella och kör Hue music sync mellan ljudet och belysningen


Det enda som är lite synd är att du måste köra musiken via laptopen/datorn som också kör själva musikprogrammet som tex Spotify. Jag har själv flera trådlösa högtalare som tex Sonos Beam och Raumfeld One, och om jag startar Hue Sync på min laptop, startar igång Spotify på sammma laptop men väljer att spela upp ljudet via wifi via högtalarna så fungerar inte synken. Men jag är säker på att det löser sig inom en snar framtid med en uppdatering från Philips.

Så för att få musik synken att fungera så behövs lite extra setup först i Hue-appen på mobilen. Du behöver med några enkla steg sätta upp en så kallad “Entertainment area” där du väljer vilka lampor som ska ingå osv. Sedan är det denna “area” som du väljer att synka med musiken, och då synk-kör alla lamporna i din “area”. I min film så har jag bara en lampa i taket men du kan så klart ha flera igång samtidigt.

Philips Hue Sync mjukvaran på datorn, körs som en applikation i ett eget litet fönster

Generellt så var det smidigt och enkelt att komma igång med ett litet mini-disco, som alltid lite extra pill första gången då “area” ska skapas och jag ställer väl mig lite frågandes till varför det skulle vara tvingande att göra det. Jag har ju redan sedan tidigare skapat ett rum i Hue-appen där jag lagt till min/mina lampor så jag tycker det skulle vara smidigast om jag direkt skulle kunna synka musiken som spelar mot lamporna i ett rum. Det kommer uppdateringar löpande så jag tror Philips kommer fortsätta utveckla smarta funktioner så hoppas på lite förenkling här. Ovanför i bilden på applikationen så heter mitt Entertainment area “Ella’s Room”. Barnen tyckte det var sjukt kul och som ni förstår är det som upplagt för löpande mini-disco när kompisarna kommer över. Bara att släcka ned och köra igång musiken.


Elvira och Ella under sängen, ändrar färg på lampan med röststyrning

Men det finns mer spännande att göra med Philips Hue och jag har bara börjat utforska alla funktioner och användningsområden i hemmet. Du behöver förstås inte alls ha lampan i miljoner olika färger bara för att jag rockat loss med disco-färger i alla möjliga kulörer =) Det funkar alldeles utmärkt att bara ha vitt, varmt ljust som vilken lampa som helst.

Nu har jag kopplat de till min Google Home Mini för röststyrning och det är praktiskt att ibland bara hojta till att man vill tända lamporna så sköter den allt. Förutom att den funkar med Google Assistant så funkar den utmärkt med röststyrning med Amazon Alexa och Apple HomeKit. Har du produkter från Nest så ska de också vara kompatibla och detsamma gäller produkter från SmartThings. Att skapa smarta och roliga hem är framtiden och tillverkare som Philips och andra är forefront-spelare på sina områden. Jag är hittills väldigt nöjd med mina lampor och väntar ivrigt på att testa mer och få fler uppdateringar på mjukvaran och appen.

En tillsynes vanliga lampa med samma normala funktion att belysa rummet men mycket mer smart paketerad

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.